Ekonomi

Bakan Şimşek açıkladı: Krediler için tarihi karar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV’de canlı yayında ekonomiye ilişkin önemli mesajlar verdi. Küresel finansal koşulların sıkı olduğu bir dönemden geçtiğimizi belirten Bakan Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Programdaki hedeflere ilişkin mesajlar verdi.

Bakan Şimşek’in kredi kartları ve kredilere ilişkin açıklamalarından satırbaşları;

Bireysel olarak yorgana göre ayaklarımı uzatmaya çalıştım. Aslında kredi genişlemesinin makul olması programımız açısından çok değerli. Gelir politikaları işin bir boyutu, kredi politikaları ise işin bir boyutu. Enflasyonu 3 yıl sonra yeniden tek haneye indireceksek, dengeli bir tüketim, iç talep ve kredi büyümesi yaratmamız gerekiyor.

“BU RAKAMLARLA ENFLASYONLA MÜCADELE EDİLMEZ”

Son baktığımda yıllık kredi kartı kredi hacminin yüzde 140 civarında arttığını gördüm. Yüzde 140 gibi bir rakam enflasyon oranının iki katından fazla. Bu kadar yüksek kredi hacmiyle artık enflasyonu ve cari açığı kontrol edemezsiniz. Para politikası denince; İşin bir çıkar tarafı var. Orada kademeli bir geçiş süreci içerisindeyiz. Ancak çok daha etkili olan birkaç boyut daha var. Niceliksel sıkılaşma dediğimiz bir kavram var. İlk adımı orada attık. Mesela KKM’de yanıt gelmedi, biz yanıt verdik. Daha değerli bahisler var; Taşıt kredilerinde çok net sınırlayıcı bir bakış açımız var. Bunu açıkça ortaya koymak istiyorum.

KREDİLERDE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

İlk konut için herhangi bir değişiklik yapmayacağız. Vatandaşlarımızın konut edinmesine destek oluyoruz ama vatandaşlarımızın ikinci ev ve tatil beldelerinde yer alma imkanı varsa bunu krediyle desteklemeyeceğiz. Bu alanlardaki kilit alanlardaki kredileri fiyat ve büyüklük açısından önemli ölçüde sınırlandıracağız. Mesela bankalardaki bu tür kredilerin risk skalasını artırdık, artırmaya da devam edeceğiz. Fiyatlandırmayı daha doğru hale getireceğiz ve gerekirse miktarı sınırlandıracağız.Çıkıp diyeceğiz ki, falanca alanda kredi büyümeniz bu oranı aşarsa, mesela güvenlik tesisi…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu