Haber

Başkan Soyer domates ve karpuz hasadına katıldı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kınık’ta düzenlenen salça ve karpuz hasadı etkinliğine katıldı. Önder Soyer, Yayakent’te tarlada çalışan personele köy ayranını ikram ederek üreticilerle toplantıya gelerek taleplerini dinledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Önder Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonu çerçevesinde kırsal kalkınma çalışmalarını kentin dört bir yanında sürdürüyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, tarıma ve üreticiye verilen destekler kapsamında Bakırçay Havzası’nın en büyük eseri haline gelen salça ve karpuz hasadı için Kınık’ta düzenlenen etkinliğe katıldı.
İzmir Köy Kooperatifleri Birliği Lideri Neptün Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Şevket Meriç, İZDOĞA A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Eken, İzTirim A.Ş. Genel Müdür Murat Onkardeşler, İzmir Büyükşehir Belediyesi Zerzevat Marketler Şube Müdürü Sinan Aslan, Kınık Belediye Başkanı Sadık Doğruer, Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, kooperatif temsilcileri ve vatandaşlar eşlik etti.

İki kilo domates yarım litre suya eşdeğerdir.
Kınık Belediye Başkanı Doğruer ile birlikte vatandaşların taleplerini dinleyen Lider Soyer, yapılan çalışmaları ve verilen gerekçeleri aktarırken, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarının devam edeceğini belirtti. Yeni hasat zamanına kadar yıl boyunca üretim ve pazarlama faaliyetlerine destek verileceğini sözlerine ekleyen Lider Soyer, pazarlıkların yapıldığı pazarda karpuz ve kavun üreticileriyle bir araya geldi. Mağduriyetleri aktaran bir yapımcı, masaya iki kilo domates ve yarım litre su getirerek iki eserin aynı fiyata geldiğini söyledi. Yaşanan sorunlara değinen üreticiler, bu durumun haksız olduğunu belirtti. Üreticiler, tarlada salça fiyatının 2,5 liraya düştüğünü, geç teslim ettikleri iş için paralarını aldıklarını açıkladı. Önder Soyer, işlerini pazara götürmekte zorlanan üreticilere ulaşım desteği verebileceklerini söyleyerek, İzmir Pazarı’na ücretsiz kargo desteği istedi. Lider Soyer, “Bir sonraki domates hasadına kadar üretim ve pazarlamada yanınızda olacağız” dedi.
 
Kınık’ta üreticiye takviye yağmuru
İzmir’in tüm ilçelerine ayrım gözetmeksizin hizmet veren Büyükşehir Belediyesi, Kınık’taki üreticilere şu takviyeleri yaptı: “Ağaçlandırma Projesi” kapsamında çeşitli mahallelere toplam 90 bin 855 adet meyve ve zeytin fidanı dağıtıldı ve dağıtım devam ediyor. Proje kapsamında 11 bin 855 adet meyve fidanı dağıtıldı. 2023 yılının ilk döneminde Kınık ilçelerinde 7 bin 400 adet meyve ve zeytin fidanı dağıtıldı. “Yaban Ağacı Aşılama Projesi” kapsamında menengiç ağaçlarına fıstık aşılama ve öğretim faaliyetleri gerçekleştirildi. Ayrıca çeşitli yerlerde toplam 6 bin 523 aşı yapıldı ve çalışma devam ediyor. “Ürün Bazlı Havza Projesi” kapsamında muhtelif noktalara toplam 2.710 adet meyve fidanı dağıtıldı. 34 üreticiye arı kovanı ve arıcılık malzemeleri dağıtıldı. “Manda Yetiştiriciliğine Destek Projesi” kapsamında Dündarlı Mahallesi’nde 8 dişi ve 4 erkek üreticiye 40 adet damızlık manda dağıtıldı. Büyükbaş hayvan üreticilerini desteklemek için 261 üreticiye 2.476 çuval büyükbaş süt yemi verildi. Bergama-Kınık (Arpadere Mahallesi) Hayvan İçme Suyu (HİS) Göletleri Yapım işi tamamlanmıştır. 2020 yılında bir, 2023 yılında ise iki yeni HİS Göletinin inşaatı tamamlandı. 2019 yılında 6 adet HİS Göletinin 2020 yılında bakım, onarım ve temizliği yapılmıştır. Arpadere Sulama Göleti ön etüt raporu tamamlanmıştır. Kapıkaya Barajı’nın tamamlanıp işletmeye alınmasının ardından Büyükşehir Belediyesi’nin izin talebinin su bütçesine göre yeniden değerlendirileceği DSİ tarafından bildirildi. Kınık’ta 2023 yılında yapımı ve onarımı planlanan 18 adet HIS Göleti için ihale dosyası hazırlanarak ihale birimine sunuldu. “Toprak Verimliliği Projesi” kapsamında 57 adet toprak analizi yapılmıştır. “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonu kapsamında doğayla dost, sağlıklı ve sürdürülebilir tarım modeli eğitimi verildi. Ayrıca İzmir Tarım uygulamasının yaygınlaştırılmasına yönelik eğitimler verildi. “Yerli Tohumlarımızı Korumak, Üretmek ve Yaygınlaştırmak” amacıyla 10 bin 500 adet fidan dağıtılarak üreticilere ulaştırıldı. “Tohumun Bankası Toprak Projesi” kapsamında 11 bin fidan dağıtıldı. Kınık’ta 2 farklı kooperatiften eser satın alınmış olup, çalışmalara devam edilmektedir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu