Haber

Japonya Büyükelçisi: Türkiye ile dostluğumuz deprem zamanlarında pekişti

Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Takahiko Katsumata, deprem zamanlarında birbirine yardım eden iki ülke halklarının dostluk ilişkilerini güçlendirdiğini belirterek, “Bizim Türkiye ile ‘Dostluk ortaya çıkar’ demeye layık bir ilişkimiz var. karanlık zamanlar’.”

Edremit Belediyesi, 9 Kasım 2011’de meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki ikinci yıkıcı derenin yıl dönümünde anma programı düzenledi. Depremin yıl dönümünde, Çatak ve Edremit’e bağışlanan tam donanımlı arama kurtarma araçları, katılımlarla teslim edildi. Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Takahiko Katsumata. Edremit Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen teslim törenine Büyükelçi Katsumata’nın yanı sıra Edremit Kaymakamı Yücel Erdem, Çatak Kaymakamı Sercan Sakarya, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Çatak Belediye Başkanı Abdurrahman Şeylan katıldı.

İki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başlayan törende konuşan Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Takahiko Katsumata, Türkiye’ye ilk kez 1983 yılında geldiğini ve o yıllarda Van’a gelme fırsatı bulduğunu hatırlattı. Önümüzdeki 40 yılda iki ülkenin çok sayıda deprem felaketi yaşadığını belirten Büyükelçi Katsumata, “Böylesi zor zamanlarda her iki ülke halklarımız birbirlerine yardım ederek dostluk ilişkilerimizi güçlendirdiler. Türkiye ile aramızda bir bağ var. ‘Dost karanlık zamanlarda tanınır’ sözüne yakışır. 23 Ekim 2011’de meydana gelen Van depreminde çok sayıda kişi hayatını kaybetmiş, bunlardan biri de arama kurtarma çalışmalarına destek vermek üzere Van’da bulunan Atsushi Miyazaki’ydi. Bu vesileyle depremde hayatını kaybedenlere başsağlığı dileklerimi iletmek istiyorum.Atsushi Miyazaki’nin anısına sahip çıkan Van halkına şükranlarımı sunuyorum.Japonya’yı çok seviyorum.Çok seviyorum. Güçlü bağlarımız bulunan Van ilinde Çatak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Edremit Belediyesi ile dostluğumuzu daha da derinleştirecek projeleri hayata geçirmiş olmaktan mutluluk duyuyoruz. Japon hükümetinin mali desteğiyle olası bir afet veya kaza durumunda arama kurtarma faaliyetlerini yürütecek araçların temin edildiği bu proje, aynı zamanda Çatak ve Edremit’e de destek sağlıyor. Türkiye’nin ilk arama kurtarma aracı projesidir. “Bu projeyle sağlanan araç ve ekipmanların arama kurtarma yetkinliğini artıracağına ve bölge sakinlerinin gönül rahatlığıyla yaşayabileceği bir bölge oluşturacağına inanıyorum” dedi.

Edremit Kaymakamı Yücel Erdem, Türkiye ile Japonya arasındaki dostluğun temellerinin 19. yüzyıla dayandığını belirterek, şunları söyledi:

“Her iki ülke de deprem ülkesi olduğu için dayanışma içinde zorlukları birlikte aştılar. 2011 yılında meydana gelen büyük Doğu Japonya depreminden sonra ülkemizden gelen arama kurtarma ekibi bölgede en uzun süre kalan yabancı ekip oldu. İlimizde meydana gelen depremin hemen ardından Japon arama kurtarma ekipleri “Üst düzeyde katılarak bize destek oldular. Hükümetler arası afet riskinin azaltılması iş birliği kapsamında yerel yönetimlerimiz arasındaki iş birliğini artırarak iki ülkenin çıkarlarına yakın destek sağlamayı umuyoruz.”

Çatak Kaymakamı Sercan Sakarya da proje kapsamında satın alınan araçların her türlü afete karşı donanımlı olacağını ve ilçelerine hizmet vereceğini belirterek, ortak projelerin hayırlı olmasını diledi.

“Atsushi Miyazaki dünyaya insanlık dersi verdi”

Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, 2011 yılında meydana gelen Van depreminde 5’inci katta oturduğunu hatırlatarak, “Japon Büyükelçiliği’ne Van’a gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür etmek isterim. Atsushi Miyazaki tek kişi olabilir ama geldi” dedi. 10 bin kilometre uzaktan dünyaya seslendi ve insanlık dersi verdi.” Bu birlik ve beraberlik mesajı tüm dünyaya Van’dan verildi. Göreve geldikten sonra Doktor Miyazaki’nin vefat ettiği Van Bölge Hastanesi’nin hemen yanına koru alanı ve anıt park yaptık. 133 Bu birlik ve beraberliği sürdürmek ve bunu Van’dan, Edremit’ten tüm dünyaya duyurmak adına sizleri 2013’te tekrar aramızda görmekten mutluluk duyuyoruz. İnşallah önümüzdeki yıl Türk-Japon ilişkilerinin resmi bağlarının kuruluşunun 100. yılında bu birlik ve beraberlik çok güçlü bir şekilde anılacaktır. “Bu hibe programı kapsamında aldıklarımız sadece bir araç değil, bir anlamda birlik ve beraberliğin simgesidir” dedi.

Konuşmaların ardından araçlar kurdele kesilerek teslim alındı. Japonya Büyükelçisi Katsumata, Van programına Japon yardım gönüllüsü Dr. ile katıldı. Program, Atsushi Miyazaki anısına park ziyaretiyle devam etti. -KAMYONET

ivrindiajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu