Haber

Pervin Buldan’dan İktidara “Bütçe” Eleştirisi: “Sizin Yandaşlarınızın Beslenme Çantalarında Bir Şey Yok Ama Çocuklar Okula Aç Gidiyor”

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki 2023 bütçe görüşmelerinde; “Bugün çocuklar beslenme çantasında sadece kuru ekmekle okula gitmek zorunda kalıyorsa, bunun sebebi sizin destekçilerinizin, sizin 5’li çetenizin, çantalar dolusu ihale, rüşvet ve çifte maaş vermeleridir. Ama çocuklar okula aç gidiyorlar. Süt, peynir, yumurtayı lüks tüketime çevirdiniz. Çocukların süt ve yumurtalarından kestiğiniz vergileri Döviz Mevduatı adı altında zenginlere paylaştınız. Taraftarlarınız tonlarca alırken, siz de milletin canını gram bağladınız” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda 2021 yılı Kesin Hesap Kanunu Teklifi ve 2023 Yılı Bütçe Teklifi görüşülmeye başlandı. Genel Kurul’daki görüşmeleri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli takip ediyor. Eş Genel Başkanlar Buldan ve Mithat Sancar, toplam 70 dakika olan HDP Kümelenmesi adına söz aldı.

İlk olarak Pervin Buldan söz aldı. Buldan’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

“DEMİRTAŞ, KIŞANAK, TUNCEL, BALUKEN…: Demokratik siyasi mücadelemizin onurları olan Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, Sabahat Tuncel, Gülten Kışanak, Leyla Güven, İdris Baluken, Ayla Akat Aka başta olmak üzere tüm cezaevlerindeki arkadaşlarımıza; Gezi’de tutuklu bulunan tüm yoldaşlarımıza bir kez daha selam ve sevgilerimi gönderiyorum. ‘Jin, jiyan, azadi’ (Kürtçe: kadın, yaşam, özgürlük) diyerek her şeyin bir kıla bağlı olduğunu gösteren dünyanın dört bir yanındaki erkek, despotik rejimlere karşı tüm kadınları ve çabalarını saygıyla selamlıyorum.

İŞTE MİLYONLARCA MİLYONLARI GÜCÜN HİZMETİNE HAREKET EDEN BİR BÜTÇE: Müzakereden ve katılımdan uzak, ben yaptım anlayışıyla hazırlanmış bir AKP-MHP bütçesi ile karşı karşıyayız. Milyonların emeğini, birikimini devletin hizmetine sunan bir bütçe bu. Sorunları ve analizi reddetme ve reddetme bütçesidir. Halkın sofrasındaki ekmeği azaltıp, yoksulluğu, adaletsizliği ve eşitsizliği büyütecek bütçedir. Bütçede sosyal adalet, sosyal devlet, refah ve huzur yok. Yoksul, kadın, işçi, üretici, çiftçi, esnaf, çocuk, engelli yoktur. Ayrıca bilin ki bu bütçe aynı zamanda yağma döneminin bitiş ve kapanış bütçesidir.

ÇOĞUNLUK SİZ OLABİLİRSİNİZ AMA ÇOĞUNLUĞUN DIŞINDA OLDUĞUNU UNUTMAYIN: Çok yakında kamunun bütçesinin ve analizinin yapılacağı yeni bir dönem başlayacak. Bütçeyi geçirecek çoğunlukta olabilirsiniz ama unutmayın, gerçek çoğunluk dışarıda. Bu baskı sisteminden bir an önce kurtulmak isteyen milyonlar var. Onların sesi, gücü ve sözü bu minberdedir. Halkların Demokratik Partisi’ndedir.

KUVVETLER AYRILIĞINI KALDIRDINIZ. YERİNE İNFAZ, DEPOLAMA, AKLAMA SİSTEMİNİ KURDUNUZ: Ekonomide Türkiye’yi uçurursunuz. Evet, kendi rant ekonominizi mahvettiniz. Ülkeyi uçurumdan attınız. Yere çarpmasına sen sebep oldun. Şimdi vurulma sırası sizde, sandıklarda mutlaka vurulacaksınız. Türkiye’nin yaşadığı çoklu krizlerin sebebi elbette ki iktidarın açıklayamayacağı bir konumda ama biz bugün tek tek açıklayacağız. yasama, yürütme, yargı; Kuvvetler ayrılığını kaldırdınız. Bunun yerine yürütme, depolama, aklama sistemini kurarsınız. Meclisin denetim yetkisini aldınız, yeni bir vesayet rejimi kurdunuz. Düzenli bir yargı sistemi kurdunuz. Hukuksuz yargı üzerinden demokratik siyasete ve topluma karşı bir darbe sistemi kurdunuz. Kolluk kuvvetlerini siyasetinizin temel dayanağı haline getirdiniz. Yolsuzluğu merkezden yerele tüm kurumlara yayıyorsunuz. Sayıştay’ın yolsuzluk raporlarını uç uca eklersek, buradan sarayınıza kadar götürür.

KÜRT MİSAFİRLERİMİZİ TARİHİN VE SİYASETİN ZARARLARINA GÖNDERECEĞİMİZ GÜNLER ÇOK YAKLAŞTI: Seçim sonuçlarını kayyum darbesiyle ortadan kaldırdınız. Çünkü siyasetiniz darbecilerden farklı değil. Belediyelerimizi yolsuzluk çukuruna batıran kayyumlarınız her gün Kürt halkının ana diline ve kültürel değerlerine saldırmaktadır. Bugüne kadar Kürt halkının bedeline saldıran hiç kimse ayağa kalkmadı. Kürt düşmanı kayyumlarınızı tarihin ve siyasetin çöplüğüne atacağımız günler çok yakındır merak etmeyin.

EKOLOJİYE KARŞI SİYASİ POLİTİKALARINIZIN YENİLENMESİ GEREKECEKTİR: Bir sansür yasası çıkardınız. Gazetecileri tutukladınız. Çünkü sen gerçeğe karşısın. Ama gerçekleri asla örtmeyeceksin. Tarihin, toplumun ve siyasetin hafızası yaptığınız her şeyi ortaya çıkaracaktır. Bağlı şirketlerine Kazdağı’ndan İkizdere’ye, Cudi’ye kadar dereleri, vadileri, ormanları talan ettirdin. Çünkü sen bir doğa düşmanısın. Ama unutmayın, yağma politikanız ekoloji çabaları karşısında mutlaka yenilgiye uğrayacaktır. Kürt düşmanı olduğunuz için her bastığınızda çatışmacı siyasete sarıldınız. Ama Kürt halkı hiçbir zaman geri adım atmadı, atmayacak.

AYM VE AİHM KARARLARINI BİLMİYORUM SÖYLEYEREK HUKUKSUZLUKTA DÜNYA LİDERİ OLDUNUZ: Türkiye’yi uluslararası endekslerde demokrasi, insan hakları, demokrasi, hukuk ve basın özgürlüğü açısından en alt sıralara yerleştirmeyi başardınız. Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarını tanımıyorum diyerek hukuksuzlukta dünya lideri oldunuz. Ne kadar çok övürsen o kadar az. Mezhepçi, Kürt ve barış karşıtı dış politikanızda da durum farklı değil. İlkesiz, tutarsız, tutarsız dış politikanızla vezir olacağımı sandınız da dünyanın rezili oldunuz. HDP’yi dinleseydiniz, uyarılarımızı dikkate alsaydınız dış politikada biraz vizyonunuz olurdu. Hatalara düşmezsiniz. Bütün bu politikalarla ülkeyi ve toplumu uçuruma sürüklediniz.

ARKADAŞLARINIZ BESLENME ÇANTASINDA DEĞİL AMA ÇOCUKLAR OKULA TAKILIYOR: Bugün çocuklar beslenme çantalarında sadece bir parça kuru ekmekle okula gitmek zorunda kalıyorlarsa, bunun nedeni sizin destekçilerinizin, sizin beş kişilik çetenizin ihaleler, rüşvetler ve çifte maaş çekleriyle dolu çantalarda olmasıdır. Taraftarlarınızın beslenme çantasında hiçbir şey yok ama çocuklar okula aç gidiyor. Süt, peynir ve yumurta tüketimini lüks hale getirdiniz. Çocukların sütünden, yumurtasından kestiğiniz vergileri Döviz Mevduatı adı altında zenginlere paylaştınız. Taraftarlarınız tonlarca alırken, siz milletin hayatını gramlara bağladınız. Zavallının sofrasından soğanı da aldın. Kış geldi, sobalar, kombiler yanmıyor, milletin cebini yaktınız diye.

HDP’NİN TEKLİFİ ASGARİ 12 BİN 500 TL OLSUN: Sürekli ‘enflasyonu düşürmeyeceğiz’ diyorsunuz. O halde HDP’nin teklifi olan 12 bin 500 TL’lik asgari ücreti yapalım. Ama yapmayacağını biliyoruz, yapamayacaksın. Çünkü siz, insanlardan nasıl tahsilat yapacağınızı biliyorsunuz. 2023’te alacağınız vergi 3 trilyon 200 milyon TL. Belli ki satacak başka bir şey bırakmamışsın. Vatandaşa bir kez daha yük olma yolunu seçtiniz.

EN İYİSİNDEN YENİYİ YÜKLEMEYİ TAAHHÜT EDERİZ: Onarım veya statüko yok. Yeniyi sıfırdan kurmaya kararlıyız. Bu HDP’nin üçüncü yol politikası ve mücadelesidir. Üçüncü yol, demokratik bir yaşam ve inşa için her renk, düşünce ve kimliğin ortak yoludur. Değişim isteyen herkesi bu yolu büyütmeye davet ettiğimi bir kez daha belirtmek isterim. Her kimlik ve inançtan Kürt ve Alevilerin eşit yurttaşlık haklarına sahip olduğu, hak temelli yeni bir toplumsal sözleşme ile demokratik bir cumhuriyetin kapısını hep birlikte aralayabiliriz. Buna gücümüz var. Bu kapıyı açacak güç ve siyasi irade HDP ve demokrasi güçlerinin ortak emeğinde vardır. Bu yüzden saldırıların merkezindeyiz.

SEÇİM GECESİNDE KADINLAR KAZANDI DİYE OLALIM: İstanbul Sözleşmesi için ortak çabamızı hep kadınların yönettiği bir ülke için en büyük emek sözleşmesine dönüştürelim. Diyelim ki seçim gecesi bayanlar kazandı, bayanlar büyük kazandı. Sevgili gençler, ikinci ve genç asır sizleri bekliyor. Anahtar senin elinde. Eski siyasetin çağını kapatarak genç siyasetin ülke yönetimine hakim olmasını sağlayacak güç sizlersiniz. Gelin birlikte değişelim ve dönüşelim. Hep birlikte gençlerin liderliğinde bir organizasyon oluşturalım.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu