Haber

Prof. Dr. Erdem: ‘Verilere baktığımızda mevcut değerlerin siyanür açısından risk oluşturmadığını gördük’

Prof. Dr. Fazilet: “Verilere baktığımızda mevcut değerlerin siyanür açısından risk oluşturmadığını gördük.”

ERZİNCAN – Erzincan’ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen heyelanın ardından sağlık ekipleri bölgede incelemelerde bulundu. Prof. Dr. Onur Fazilet, “Verilere baktığımızda mevcut değerlerin siyanür açısından risk oluşturmadığını gördük.”

Olayın yaşandığı bölgede inceleme yapan Doç. Sermet Sezigen ile birlikte gazetecilere açıklamalarda bulunan Prof. şu sıralar insanların en çok merak ettiği soru ya da cevap. Bugün oraya gittik. İki kere gittik. Siyanürle ilgili daha ağır tartışmaların yaşanması elbette normal.” Ama şu anda hem Çevre Bakanlığımızın hem de diğer bakanlıkların ölçüm cihazlarının ve AFAD’ın özellikle sahada ölçümleri var. Ve hepsini tek tek inceledik. Daha da devam ediyor. Bu ölçümler şu anda devam ediyor. Bu ölçümlerden aldığımız bilgilere baktığımızda aslında siyanür cinsinden olduklarını görüyoruz. Mevcut fiyatların çok fazla risk oluşturmadığını gördük. Elbette bu burada kalmayacak. Ölçümler devam ediyor, farklı yerlerde noktasal ve bölgesel, doğal koruyucu tedbirlere ihtiyaç var. Buradaki sağlık çalışanları ve arama kurtarma ekipleri açısından. Biz de onları biraz gözlemledik. Aynı zamanda bu konudaki bilgilendirme gerekliliklerini de tamamlamaya devam ediyoruz. Çok çalıştık. Şu anda ekipman sıkıntısı yok. Bunu da gördük. İşin insan ve çevre sağlığı boyutuna baktığınızda kısacası çok büyük bir olay. Bu konudaki önerilerimizi de devletimizin yetkililerine sunduk. Aslında bizi bu konuyla ilgili buraya çağırmalarının nedeni de bu. Gerekli desteği vermeye devam edeceğiz, biraz sabırlı olmamız gerekiyor. Gördüğüm verilere göre çevre sağlığı veya insan sağlığı açısından çok acil bir risk teşkil etmiyor. Ama doğal olarak izlemeye devam etmekte fayda var. “Aslında bunu yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Doç. Dr. Sermet Sezigen, “Önceliğimiz olayın sağlık açısından ilk müdahale eden kişinin can güvenliğini korumaktır. İkincisi ise yakın çevredeki halkın sağlığını koruyacak tedbirleri almaktır. Bu noktada; AFAD müdahale personelinin mevcut kalp noktasında risk olup olmadığını tespit etmek için bölgede dedektörleri bulunmaktadır.Bunun dışında kurumda çalışan firma personelinin kendine ait kişisel ölçüm cihazları bulunmaktadır.Çevre Bakanlığı her yıl su ve toprak örneklerini düzenli olarak ölçmektedir. Ayrıca bu firmanın Çevre Bakanlığı’na baştan beri bildirilmiş bir istasyonu bulunmaktadır.Yerleşim yerine yakındır.Ayrıca diğer çilingirlerle birlikte ölçüm yapmaktadır.Tarafımızca yapılan ölçümlerde olağan dışı bir maliyet tespit edilmemiştir. AFAD’daki arkadaşlar bölgedeki belirli noktalardan günlük yaptıkları dedektörlerle ancak şu anda buradaki değeri belirlemesek de müdahalecilerimiz olası bir talepte bulunduklarında herhangi bir sorun yaşamıyorlar. Kişisel korunma, ekipman ve solunum cihazı dahil görevlerine devam ediyorlar. Bunun dışında il sağlık müdürlüğümüz olası bir temas halinde buradan Erzincan’daki referans saatine kadar her türlü teşhis, tedavi ve tahliye tedbirini aldı. Ancak olası bir maruziyet söz konusu ise tıbbi müdahale için gerekli ekipman ve çalışanlar burada mevcuttur. Burada pek çok farklı tanrıya ait bilim insanları birlikte çalışmaktadır. Yaşam ve sağlık bilimleri dahil. Bu noktada amacımız bu olaya en iyi şekilde müdahale edip bitirmek. “Bu olay hiçbirimizin, özellikle de ilk müdahale ekiplerinin burnu kanamadan yönetilmelidir” dedi.

zara-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu