Haber

Van’da Yeşil Sol Parti 6, AK Parti 2 milletvekili seçti.

KAMYONET – Türkiye’de dün yapılan seçimlerde cumhurbaşkanlığı yarışı ikinci erkeğe bırakılırken, milletvekilleri belli oldu. Seçim sonuçlarına göre; Van’da Yeşil Sol Parti 6, AK Parti 2 milletvekilini TBMM’ye gönderecek. 2018 yılında yapılan seçimlerde; Van’da Halkların Demokratik Partisi (HDP) 5, AK Parti ise 3 milletvekili çıkardı.

şehirde; Yeşil Sol Parti yüzde 54,27, AK Parti yüzde 25,46, CHP yüzde 8,2 ve MHP yüzde 4,9 oy aldı. Cumhurbaşkanlığı yarışında Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu üstünlüğü ele geçirdi. Seçmenlerin yüzde 62,19’u Kılıçdaroğlu’na, yüzde 35,61’i Erdoğan’a destek verdi.

28. VAN MEP’lerini TURN

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, eski Van Barosu Başkanı Zülküf Uçar, Kürdistan Komünist Partisi Genel Lideri Sinan Çiftyürek, eski DBP Van İl Eşbaşkanı Gülderen Varlı, eski HDP Edremit İlçe Eşbaşkanı Mahmut Dindar ve Edremit Belediye Başkanı 2019 yerel seçimlerinde Van. Eşbaşkan seçilen ancak KHK üyesi olduğu için kendisine vekalet verilmeyen Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Yeşil Sol Parti listesinden Van milletvekili seçildi.

Daha erken; 23’üncü Dönem Ankara Milletvekili Burhan Kayatürk, 24’üncü Van Milletvekili ve 23’üncü Dönem Van Milletvekili eski İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu, AK Parti listesinden Meclis’e girmeye hak kazandı.

CHP BU KEZ BAŞARILI OLMADI

CHP, son 2002 seçimlerinde DEHAP’ın yüzde 10’luk seçim barajının altına düşmesiyle Van’dan milletvekili çıkarabilmişti. 21 yıldır Van’dan milletvekili çıkaramayan CHP’nin Van 1. sıradaki milletvekili adayı Seracettin Bedirhanoğlu’nun Meclis’e gitme garantisi görüldü. Ancak CHP, yüzde 8,2 oyla Van’dan toplam 43 bin 409 oy almayı başardı. 2018’de yapılan genel seçimde CHP, Van’da yüzde 2,64 oyla toplam 11 bin 101 seçmenden oy aldı. Oy artışına rağmen CHP Van’dan bir kez daha milletvekili çıkaramadı.

BAĞIMSIZ ADAYLAR BİN OYUN ALTINDA

Van’daki seçimde dört bağımsız aday yarışıyordu. Nazif Çetin 921, İdris Ahi 620, İnanç Turgul 176 ve Zafer Şahin 846 oy aldı. Bu sonuçla; 2009 yılından bu yana yerel ve genel seçimler dahil tüm seçimlerde aday olan İdris Ahi bir kez daha kazanamadı. Seçime iki gün kala Beşyol Meydanı’nda miting yapan Ahi, katılımını yetersiz görünce projelerini anlatmaktan vazgeçti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu