Teknoloji

Dosyaları silmekte sorun yaşıyorsanız, bir “dijital istifçi” de olabilirsiniz: Dijital istifleme nedir?

Yakın tarihli bir Business Insider raporuna göre, Dolandırıcılık zanlısı eski FTX CEO’su Sam Bankman-Fried’in (SBF) dizüstü bilgisayarı o kadar çok eski ve yararsız veriyle doluydu ki, FBI yetkilileri içeriği analiz etmek için fazla mesai yapmak zorunda kaldı.Ancak eski ve yararsız verilerle yollarını ayırma konusunda isteksiz olan tek kişi Fried değil.

Dijital materyalin aşırı derecede toplanmasını ve onu silme konusundaki isteksizliği içeren bir istifleme bozukluğu vardır. dijital istifleme denir. Ve dijital istifleme, birçok ülkede büyüyen bir sorun olarak öneriliyor.

İstifleme ve dijital istifleme nedir?

Mental Bozukluğun Teşhis ve İstatistik El Kitabı (DSM), biriktirme bozukluğunu bir akıl hastalığı olarak tanır . Şimdi, bazı akademisyenler, psikiyatrinin temel kitabına dijital istifçiliği eklemenin zamanının gelip gelmediğini sorguluyor.

Dijital yapı mühendisliği firması Simform’da teknoloji araştırmacısı Maitrik Katariave meslektaşları, ortalama bir Amerikalının telefonunda en az 40 uygulama yüklü olmasına rağmen bunların yüzde 50’sinden azını kullanıyor. Milyonlarca Amerikalı, 1.000’den fazla okunmamış e-posta içeren gelen kutularına sahiptir.Ve Amerikalıların yaklaşık %60’ı rastgele bir fotoğrafı veya görseli dijital cihazlarından asla silmiyor.

Avustralya’daki Southern Cross Üniversitesi’nde Dekan Yardımcısı ve Dijital İşletme Laboratuvarı Direktörü Dr.Darshana Sedera dijital istifçiliğin artmakta olduğu ve sonuçlarının önemli olabileceği konusunda uyarıyor. Araştırmasının, “teknolojik adım sayımız” arttıkça dijital içeriğin toplanması ve saklanmasının artma eğiliminde olduğunu gösterdiğini söylüyor.

Sosyal medya sayısı ile depolanan veriler arasındaki şaşırtıcı ilişki

Bu bozuklukla ilgili çok sayıda makale yayınlayan Dr. Sedera, bir kullanıcının kullandığı sosyal medya platformlarının sayısı ile depoladıkları içeriğin ölçüsü arasında pozitif bir ilişki olduğunu söyledi.

Ayrıca ekip, kullanılan depolama platformlarının ( Google Drive, iCloud gibi ) ayrıca dijital depolamadaki artışın ortasında güçlü bir ilgi gözlemledi. Ancak, tüm nesiller bu oldukça yeni olgudan eşit derecede etkilenmiyor.

Dr. Sedera ve arkadaşlarının yayımladıkları bir çalışmada 1965-1980 ortalarında doğanlar olarak tanımladıkları X kuşağı ile 1980 sonrası doğan Y ​​kuşağının dijital biriktirme davranışları karşılaştırıldı.

Takım, ” Her iki grubun da dijital biriktirme belirtileri gösterdiğini bulduk.Ancak Y kuşağının dijital istifçiliğe yönelik çok daha güçlü eğilimler gösterdiğine dikkat çekti.

Sedera, özellikle dijital teknolojinin “yerlileri” olan genç nesiller arasında daha yüksek düzeyde istifleme davranışı beklemenin makul olduğunu söylüyor.

Dijital istiflemenin zihinsel sağlık sonuçları

Sedera dedi ki: Bir kişi dijital biriktirme semptomlarından [sürekli edinme, elden çıkarmada zorluk, dağınıklık eğilimi] muzdarip olduğunda, olumsuz zihinsel veya psikolojik koşullar yaşaması muhtemeldir.” diyor.

Bozukluğun tehlikelerini inceleyen Brezilyalı psikiyatrist Barbara Perdigao StumpfThe New York Post ile yaptığı bir röportajda, özellikle majör depresif bozukluk, anksiyete bozukluğu ve hatta dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olmak üzere “komorbiditenin yaygın olduğunu” söyledi.

Ama psikolog Nick Neave tüm dijital istifçilerin bire bir olmadığını savunuyor. İngiliz akademisyen The New York Post ile yaptığı röportajda, “ Kerry McKellar liderliğindeki ve 2020’de Interacting with Computers’ta yayınlanan Dr. Araştırma, dijital istifçiliğin nispeten yaygın olduğunu buldu, ancak farklı nedenlerle istifleyen farklı dijital istifçi ‘türleri’ olduğu ortaya çıktı.” söz konusu.

Bu kümeler ızdırap, uyumluluk, kopukluk ve koleksiyon olarak adlandırılır. Sorun yaşayan grup, ileride kanıt ya da hatırlatma gibi nedenlerle ihtiyaç duyabileceği endişesiyle herhangi bir bilgiyi silmek istemez. Uyum tabanlı küme, dijital bilgileri iş veya devlet politikaları veya prosedürleriyle uyumluluk için uzun süre saklar, ancak artık ihtiyaç kalmadığında çekincesiz siler. Bağlantı kesilmesinin neden olduğu küme, topladıkları muazzam miktardaki e-posta veya belgeyi unutamayan, ancak değerli bir şeyi yanlışlıkla sileceklerinden korkarak onu silmemeyi seçen kümeyi tanımlar. Öte yandan koleksiyon tabanlı küme, verilerini çoğunlukla harici aygıtlar kullanarak sistematik bir biçimde depolar, ancak bariz istenmeyen e-posta veya önemsiz e-posta biçimi dışındaki bilgileri nadiren siler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu