Teknoloji

İklim değişikliğinin olası etkileri: İnsan ömrü 6 ay kısalabilir

Kuraklık, sel, orman yangınları ve tropik fırtınalar… 2023’te dünyanın hiçbir köşesi felaket niteliğindeki iklim olaylarından kurtulamayacak.

İnsanlar iklim değişikliğinin önümüzdeki yıllarda daha şiddetli olacağından endişe ediyor.

Yeni çalışma, artan sıcaklıklar ve yağış döngüleri, doğal afetler, sel ve sıcak hava dalgaları gibi doğrudan ölümlerin yanı sıra ruh sağlığı sorunları gibi dolaylı ölümler nedeniyle ortalama insan ömrünün 6 ay kısalacağını söylüyor.

Sıcaklıklar 1 derece artarsa ​​hayat kısalacak

Bilim insanları 190’dan fazla ülkeden 80 yıl boyunca alınan sıcaklık ve yağış verilerini kullandı ve sıcaklıkların 1 santigrat derece artması durumunda ortalama yaşam beklentisinin altı ay kadar kısalacağını buldu.

Çalışmada, iklim değişikliğinin dünya çapında açlığa, yetersiz beslenmeye, hastalıklara, ruh sağlığına ve erken ölümlere neden olduğu, bunun da yaşam beklentisinin kısalmasına katkıda bulunduğu belirtildi.

Ancak uzmanlar, 10 ayın hayatından silinmesinden en çok kadınların etkileneceğini de kaydetti.

Bangladeş’teki Shahjalal Üniversitesi’nden ve ABD’deki Yeni Sosyal Araştırmalar Okulu’ndan Amit Roy, iklim değişikliğini bir halk sağlığı krizi olarak ele almanın acil gerekliliğinin altını çiziyor.

Doçent Roy, 1940’tan 2020’ye kadar 191 ülkeden ortalama sıcaklık, yağış ve yaşam beklentisi verilerini analiz ederek bu sonuca ulaştı.

Yazar, iklim değişikliğinin genel şiddetini ölçmek için sıcaklık ve yağış döngülerini birleştiren, “türünün ilk örneği” olarak adlandırdığı bir bileşik endeks oluşturdu.

İklim değişikliği endeksi, AB’nin ve küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 90’ından fazlasını oluşturan 63 ülkenin iklim performansını karşılaştırmak için standartlaştırılmış bir çerçeve kullanıyor.

Ortalama sıcaklıklar artmaya devam ediyor

Küresel ortalama yıllık sıcaklık, çalışma için ölçülen tam 80 yıl boyunca, 1940 ile 1990’ların ortaları arasında 15 santigrat dereceden 20 santigrat dereceye keskin bir şekilde yükseldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu