Haber

Kosova’daki Sırplar Sırp dinarının yasaklanmasını protesto etti

Sırplar, 1 Şubat’tan itibaren ülkede Sırp dinarının yasaklanmasını protesto etmek amacıyla Kosova’nın Mitrovica kentinde toplandı.

Kosova’nın çeşitli bölgelerinden çok sayıda Sırp ve ülkedeki en büyük Sırp partisi olan Sırp Listesi’nin temsilcileri Mitrovica kentinde bir araya geldi.

Göstericiler, Sırp dinarının kullanımını engelleyen düzenlemenin iptalini talep etti.

Sırbistan’dan bugüne kadar olduğu gibi maaş, emekli maaşı ve sosyal yardım ödemesini isteyen göstericiler, “Sosyal yardımlar olmadan yiyecek bile bulamayacağız”, “Avrupa, aç gözlerini!”, “Ben varım” dediler. Hayatım boyunca kazandığım emekli maaşımı (Kosova Başbakanı Albin) Kurti’ye vermeyeceğim.” Pankart açarak şunları söyledi:

Gösteride emekliler adına konuşan Dusanka Djoroviç, Kosova Merkez Bankası’nın (BQK) Sırp dinarının kullanımını engelleyen yeni düzenlemesinin Sırbistan’dan emekli maaşı almayı imkansız hale getirdiğini söyledi.

Djoroviç, Sırp dinarının kullanımdan kaldırılmasının Kosovalı Sırplar ve diğer topluluklar için bir parça ekmeğin yok olması anlamına geldiğini belirtti.

Bölgede Sırplara hizmet veren aşevinin müdürü Svetlana Steviç, Sırpların dinar olmadan yaşayamayacağını savundu.

Kosova polisi, NATO’nun Kosova Barış Gücü (KFOR) ve Avrupa Birliği (AB) Hukukun Üstünlüğü Misyonu’nun (EULEX) geniş güvenlik önlemleri aldığı gösteri, konuşmaların ardından sona erdi.

Yönetmelik 1 Şubat’ta yürürlüğe girdi

Kosova Merkez Bankası’nın (BQK), Kosova’da nakit ödeme işlemlerinde kullanılabilecek tek para biriminin euro olduğunu belirten düzenlemesi 1 Şubat’ta yürürlüğe girdi.

Euro, 2002 yılından bu yana Kosova’daki tek resmi para birimi olmasına rağmen, ülkedeki Sırp çoğunluklu tüm yerleşim yerlerinde ödemelerde Sırp dinarı kullanılıyordu.

Ayrıca söz konusu bölgelerdeki Sırp kurumlarında çalışanların maaşları, emekli aylıkları, sosyal yardımları ve çocuk yardımları da Sırp dinarı üzerinden ödeniyordu.

1 Şubat’ta yürürlüğe giren BQK düzenlemesinin uygulanmasıyla ülkede Sırp dinarı kullanımının sona ereceği belirtiliyor.

Kosovalı yetkililer, 1 Şubat’ta başlayan “geçiş aşaması” olarak adlandırılan süreçte cezai tedbirler yerine işletmeleri ve vatandaşları bilgilendirmeye odaklanacaklarını belirtti.

Batılı ülkeler BQK’ya düzenlemenin uygulanmasını askıya almaya davet etmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu