Haber

Anka Haber Ajansı Deprem Bölgesinde.

Haber: UZMAN BAĞIŞ – Kamera: MEHMET MEHMETLİOĞLU

ANKA Haber Ajansı, 6 Şubat depreminin 1. yıl dönümünde, Kahramanmaraş’ta… Irak’ın kuzeyinde PKK saldırısında hayatını kaybeden Piyade Sözleşmeli Er Müslüm Özdemir’in komşusu, “Onların konteyneri var” dedi. Bir de çadır var. Onlar da kendi imkanlarıyla kışla kurup eşyalarını koyuyorlar.” “Ev çöktüğünde” dedi. Konteyner kentte yaşayan Güllü Kırık, zihinsel engelli oğlu için geçim sıkıntısı çektiğini belirterek, “Çocuğuma hâlâ bebek bile alamıyorum.” Depremzede Melek Kaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bize 1 yıl verin” sözünün hatırlatılması üzerine, “1 yılda hazırlayacağız dediler, bekliyoruz” dedi.

Türkiye, 6 Şubat 2023 tarihinde saat 04.17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Daha sonra saat 13.24’te merkez üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi olan 7,6 büyüklüğünde ikinci bir deprem meydana geldi. Sarsıntılar 11 ilde yıkıma yol açtı. Yaklaşık 13 milyon vatandaşı etkileyen depremlerde Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde resmi açıklamalara göre; 11 ilde yaşanan depremlerden 50 bin 783 kişi hayatını kaybederken, 14 milyon kişi etkilendi.

ANKA Haber Ajansı, depremin ilk yılında da deprem bölgesini gözlemledi, depremzedelerle konuştu, sorunlarını dinledi.

Terör örgütü PKK’nın Kuzey Irak’taki saldırısında 12 Ocak 2024’te şehit olan Piyade Sözleşmeli Er Müslüm Özdemir’in depremzede ailesinin Kahramanmaraş’taki deprem çadırında yaşadığı ortaya çıktı.

Müslüm Özdemir’in komşusu Emine Karaturna, Özdemir’in PKK saldırısında hayatını kaybettiği geceyi şöyle anlattı: “Ben onun komşusuyum. Gece saat 11 civarında askeri arabalar geldi. Eşim dışarı çıktı ve ‘Onlar’ dedi. Müsüm’ü vurdular. Bunu söyleyince onu köyde vurduklarını düşündüm.” ‘Hayır, asker vuruldu, şehit oldu’ dedi. Kimse uyumadı.”

KONTEYNERLERİ VE ÇADIRLARI VAR”

Emine Karaturna, Müslüm Özdemir’in ailesinin çadır ve konteynerde yaşadığını belirterek, “Onların bir konteyneri ve çadırı var. Ev yıkılınca da kendi imkanlarıyla bir kulübe yapıp eşyalarını içine koydular.”

Emine Karaturna, Şerefoğlu Köyü Muhtarı Enver Bekiroğlu’nun özellikle Müslüm Özdemir için köye gelen yardımları evine götürdüğünü ve sadece kendisine oy verenlere dağıttığını anlatıyor:

YARDIM GELİR, MUHTEŞEM ONU ALAR VE KENDİ EVİNE KOYUR”

“Yardım geliyor, muhtar onu alıp kendi evine koyuyor. Köy bakkalımız vardı. Evimiz havaya uçtu, bakkalımız havaya uçtu. O konteyneri taziye evinde durdurup oradan aldı. Muhtar tüm malzemeleri kendi evine koyar, oy verenlere verir. Muhtar da bana gelsin.”

Kahramanmaraş Valisi’nin köye gelmesiyle yaşadığı diyaloğu anlatan Karaturna, “Yıkıldı dedim, muhtar konteyneri alıp evine götürdü, orada bıraktı dedim, bırak gitsin dedim” dedi. Askerlerle birlikte evine bakın.”

“ÇOCUKLARIMIN İŞİ YOK”

ANKA Haber Ajansı, Kahramanmaraş merkezdeki konteyner kentlere giderek depremzedelerin sorunlarını sordu. 66 yaşındaki Güllü Kırık, zihinsel engelli oğlunun geçim sıkıntısı yaşadığını belirterek, “Benim sorunum çocuklarımın işi olmaması. Maaşını vermiyorlar, 27 yaşına girdi. Yüzde 50 engelli” dedi. . Babasının nesi var? Onunla ne alakası var? Artık yeşil kartı var. İçimden bir sıkıntı geliyor, hayatta kalmaya çalışarak böyle yaşıyorum” dedi. Kirik, “Nasıl olur” sorusunu yanıtladı. geçinebiliyor musun?”, “Bize kâr sağladılar, onunla geçimimizi sağlıyoruz. Pazar kartı.”

“ÇOCUĞUMA HALA BİR ÇOCUK BİLE ALAMADIM”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen Kırık, “Başbakan’a bir çağrım var. Benim bu çocuğum engelli. Neden maaş almıyor? Neden iş bulamıyor? Benim bu çocuğum nerede olacak?” gözlerimi kaparsam kal? Sorumlusu benim. Nereye kadar? Mektup yazdılar, ayakkabı çizdiler, ayakkabı vereceğiz… “Çocuğuma hala bir bebek bile alamadım. .. Bu mümkün değil. 7 bin lira emekli maaşı değil” dedi.

“KİRALANIRSA EN AZ 10 BİN LİRA OLACAK”

İki kızı ve iki torunuyla tek konteynırda yaşadığını söyleyen Melek Kaya, “Buranın verdiği kartım var ve geçimimi sağlayacak 3 bin lira kazanıyorum… Kolay olur mu? Her şey oldu” dedi. Hayatımız değişti. Bir konteynere geldik. Ev kiralayacak gücümüz yok. A “Kiralayacak olsak en az 10 bin lira olurdu. Zaten kiradaydım, evin sahibi çıkardı, ben de tüm eşyalarımı çöpe attım” dedi.

“1 YILDA HAZIRLAYACAĞIZ SÖYLEDİLER, BEKLİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bize 1 yıl verin” sözünün hatırlatılması üzerine Kaya, “1 yılda hazırlayacağız dediler ama bekliyoruz.”

“TOPLAMA YOK”

Ayşe Çalı ise deprem sonrası yaşadığı günlerin zorluğuna vurgu yaparak, “Nasıl bu kadar kötü olacak? Günlerimiz rezillikle, kaygıyla geçti… Deprem hâlâ sallanıyor, nasıl olacağımızı merak ediyoruz” dedi. yapacak mıyız, bir daha aynı şeyi görecek miyiz? O şey beynimize yerleşmiş durumda.” Yine hükümet yetkililerinin 1 yıl izin sözüne yanıt veren Çalı, “Bilmiyorum, gelmeye devam ediyoruz ve tahsilat falan yok” diyerek herhangi bir talebinin olmadığını belirtti. “Ne istesem istesem de yerine gelmez” dedi.

haberkorkuteli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu