Sağlık

Yatmadan önce kefir içmenin faydaları nelerdir? Her gün aç karnına kefir içmenin faydaları…

Vücudumuza girdiklerinde farklı etkilere sahip olan iyi bakterilerin yanı sıra kötü bakteriler de vardır. Kötü bakteriler bağışıklığın azalmasına ve vücudun enfeksiyon kapmasına neden olurken, iyi bakteriler ise daha sağlıklı olmamızı sağlar.

Güçlü bir prebiyotik olan kefir, faydalı bakterilerin vücuda emilmesinde büyük rol oynar. Kefir nasıl tüketilir, yatmadan önce içilir mi, aç karnına kefir içmenin faydaları nelerdir, her gün kefir içilir mi sorularının yanıtları burada!

KEFİR NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?

Çoğunlukla inek veya keçi sütünden elde edilen kefir içeceğinin maya taneleri minik karnabaharları andırıyor. Yüksek miktarda protein, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum ve demir içerir; A, B, D, K ve B12 vitaminlerini içerir. Ayrıca birçok farklı biyoaktif bileşen (organik asitler, peptidler vb.) de kefirin vücut sağlığına verdiği destekte katkı sağlamaktadır.

Yararlı bakteriler olan probiyotikler, zararlı bakteri sayısını azaltmak, bağışıklık sistemimizi güçlendirmek, bağırsak fonksiyonlarını güçlendirmek gibi çok değerli bir misyona sahiptir. Tüketilen besinlerden doğrudan etkilenen bağırsak florasının desteklenmesi sağlığımız açısından önemlidir. Kefir tüketmek bağırsak florasındaki faydalı bakterileri destekleyerek bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra birçok farklı fayda da sağlar.

LAKTOZUZ KEFİR İÇMELİYİM?

Laktoz intoleransı olan bireylerin bu içeceği farklı süt türleri ile tüketmesinde bir sakınca yoktur; Vegan veya farklı diyetlere uygun olarak üretilmesi mümkündür. Badem, Hindistan cevizi, soya vb. gıda sütü kullanılarak kefir üretilebilir. İnek ve diğer hayvan sütlerinden elde edilen kefirdeki laktoz oldukça azaltılmıştır; Ancak üretim aşamasında hangi süt çeşidinin kullanıldığına bağlı olarak içindekiler değişiklik gösterebilir.

KEFİRİN FAYDALARI

İçerdiği 61 farklı mikroorganizma, kefirin birçok farklı fonksiyonel özelliğe sahip olmasını sağlar. Genel olarak kefirin diyete eklenmesi önerilse de çeşitli hastalıklar ve ilaçlarla etkileşimi konusunda tüketmeden önce bir uzmana danışmakta fayda var.

  • İçerdiği magnezyum ve kalsiyum sayesinde kemik ve kas sağlığını güçlendirir. Bu nedenle düzenli spor yapanlar için oldukça faydalı bir besin kaynağıdır.

  • Bakteriler tarafından fermente edildiği için probiyotik bir ürün olan kefir, bağırsak sağlığının düzenlenmesi açısından oldukça önemlidir. Bağırsaktaki faydalı bakterilerin çoğalmasını sağlayarak zararlı bakterilerin zararlı etkilerini ortadan kaldırarak kabızlığı önler. Yararlı bakterileri arttırdığı için ishali de önler.

  • Doldurucu özelliği sayesinde zayıflamaya yardımcı olur. Aynı zamanda metabolizmayı hızlandırır. Bu nedenle metabolizması yavaş çalıştığı için kilo vermekte zorluk çeken bireyler için oldukça faydalıdır.

  • Vücuda kuvvet vererek yorgunluk hissini önler.

  • Yüksek magnezyum ve kalsiyum içeriği nedeniyle menopoz döneminde osteoporozu önler.

  • İçerdiği vitaminler sayesinde cildin sağlıklı ve parlak görünmesini sağlar.

  • Probiyotik içeriği ve faydalı bakteriler içerdiğinden bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.

  • Laboratuvarlarda yapılan çalışmalara göre tümör oluşumunu önleyebildiği gibi, oluşan tümör hücrelerinin büyümesini de durdurabilmektedir.



SABAH VEYA YATMADAN ÖNCE AÇIK MİBAR İÇİLMELİ Mİ?

Gençlerin ve ergenlik çağındaki çocukların gece yatmadan önce kefir tüketmeleri önerilir. Yatmadan önce kefir içmek, zihnin ve kemiklerin daha sağlıklı gelişmesine katkıda bulunur. Mide ve sindirim problemi olan bir çocuğunuz varsa kefirin pek sağlıklı etkileri olmayabilir. Bu nedenle kefirin yatmadan en az 2 saat önce tüketilmesi tavsiye edilir. Bu sayede olası diğer mide sorunlarının da önüne geçilmiş olur. Hamile ve emziren annelerin içmesi tavsiye edilmez, tok karnına tüketildiğinde bazı zararlı etkiler ortaya çıkabilir.

Yetişkinlerin kefir tüketimi için belirli bir zaman dilimi yoktur. Kefiri günün her saatinde ve her öğünde tüketmek doğrudur. Ancak tüketim dozunu ayarlamak gerekir. Ana öğünler yerine ara öğünlerde tavsiye edilse de ana yemek sırasında içecek olarak ayran ve süt yerine de tercih edilebilir.

Yetişkinlerin günde en fazla 2 bardak kefir içmesi tavsiye edilmektedir. Sabah aç karnına tüketmek isteyen bireyler için ekstra bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Kefirin içerdiği probiyotikler sayesinde bağırsakları harekete geçirip sindirim sistemini hızlandırması nedeniyle güne başlamadan daha etkili olduğu düşünülmektedir. Diyet yapanlar veya kilo vermek isteyenler, boşaltım sistemlerinin daha fazla çalışmasını sağlamak için sabahları aç karnına tüketebilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu